luni, 15 septembrie 2014

Nastere din nou sau renastere - Ravi Zacharias

O altă carte pe care dorim să v-o prezentăm este „Nastere din nou sau renastere”, scrisă de Ravi Zacharias, din seria "Dialoguri celebre".


O carte fascinanta in care autorul, Ravi Zacharias ne propune o discutie imaginara intre Krishna si Isus si terte persoane. Tema cartii se construieste din conceptul renasterii sufletului in hinduism si a nasterii din nou in crestinism.

Printre acestea se ating sensibile subiecte cum ar fi conceptul vietii sacre a animalelor, in special al vacii in hinduism, sau al intruparii sau existentei acestora, celor care dialoga si anume Isus si Krishna.



Iata cateva dintre pasajele interesante care m au surprins:

M am intrebat mereu de ce atatea religii recurg la acest timp de razbunare impotriva dizidentilor. Aceasta nu face altceva decat sa slabeasca atractivitatea credintei lor si contrazice pretentia lor ca "toate religiile sunt in esenta la fel". Daca intr adevar toate religiile sunt la fel, atunci de ce nu permit oamenilor sa se converteasca la alta religie?





pag 20 
Subra: Practica aceasta izvoraste direct din Gita. Hindusii venereaza vacile din vremuri stravechi, datorita presupusei lor puteri deosebite, Exista si un vers din Atharva Veda care identifica vaca cu intregul univers vizibil:

"Plecaciune, O Vaca, tie coada de par si voua, copite; si tie, sfanta forma!... Vaca este Cerul, Vaca este Pamantul, Vaca este Vishnu, Domnul Vietii.  ( opinia mea daca mi permiteti, este ridicol )


pag 43

Isus: De fapt, Krishna, nu cred ca Subra vrea sa fie critic. Asculta ideea pe care vrea sa o scoata in evidenta.

Pe de o parte, toate ceremoniile, sacrificiile si ofrandele de aici trebuie sa fie spalate, curate si pure. Dar uite te la viata maselor de aici. Sunt atatia oameni de care nimeni nu se ingrijeste. Bolile pandesc la fiecare colt. Cersetorul din fata templului este mai neglijat decat vaca ce intra in templu. Animalul primeste inchinaciune si este venerat, in timp ce oamenii de aici - facuti dupa chipul lui Dumnezeu - sunt ignorati si batjocoriti. Ce poti rasunde in fata intunecimii ce se gaseste aici?




pag 44 

Isus: In conceptia ta, nu se cuvine sa ucizi un animal fiindca este o emblema a divinului corect?

Krishna: Ah... Inteleg ce vrei sa spui. Exista o mica deosebire aici. TOtul se reduce la indeplinirea datoriei, idiferent de rezultate. Oare cu ce a gresit vaca inaintea omului ca sa merite sa fie ucisa si mancata?

Subra: Da, vaca. Ai vazut pajistile de aici care au fost amenajate pentru vaci si reverenta cu care vacile sunt tratate, in timp ce - uita te numai pe drum la omul acela! E asa de...

[...]


Subra: Deci i ai spus lui Arjuna ca este acceptabil sa si ucida verii, caci le ucide doar trupurile. Dar mie imi spui ca este gresit sa ucid animalele si sa ma hranesc cu ele, fiindca acestea au un suflet si nu sunt cu nimic inferioare sau diferite de oameni. Imi spui ca, drept pedeapsa pentru greselile mele, in viata viitoare voi fi retrogradat la statutul de animal. Si cu toate acestea, spui ca animalele sunt egale cu oamenii si ca, de fapt, unii zei sunt pe jumatate animale si pe jumatate oameni.

Care este pana la urma adevarul? cum as putea sa cred in acest sistem? Invatatura ta spune adevarul, sau exprima doar vechi temeri si prejudecati imbracate in vesminte religioase? Este greu de inteles cum se poate forma un sistem din toate aceste contradictii. Pot accepta ca in hinduism exista jumatati de adevaruri, dar nu si un adevar sistematic.


 Va o recomand impreuna cu celelalte carti din aceasi serie "Dialoguri celebre" a lui Ravi Zacharias.
Aici sunt link urile celorlalte doua care sunt acum updatate:
Ratiune si senzualitate - Ravi Zacharias
Mielul si Fürerul - Ravi Zacharias

Restul pasajelor care mi au placut le gasit in intreg documentul text care va sta la dispozitie pe acest link de unde poate fi si downloadat.

https://drive.google.com/folderview?id=0BzPhcKGnf8GgajdZWXp6UmhiM00&usp=sharing



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu